De Hazelaar bloeit.

De hazelaar [ Corylus avella]de eerste inheemse plantensoort die in bloei komt, is vaak meer een grote struik met meerdere stammen dan een boom. De hazelaar is inheems in Europa tot aan de Kaspische zee. Alleen in het noorden ontbreekt ze. De hazelaar groeit het beste op een lichte lemige, vochtige en wat kalk bevattende grond. Van nature dus op de hoge gronden, maar wordt veel in parken en plantsoenen aangeplant. De hazelaar kan goed tegen schaduw en hoort van nature thuis in de rijkere loofbossen. De hazelaar is een belangrijke voedselplant voor vogels en zoogdieren en in vroegere tijden ook voor de mens.

Hazelaar in kasteelpark Elsloo

Bloeiende hazelaar in kasteelpark Elsloo.

De hazelnoten in de winkel komen uit zuidelijker streken waar ze speciaal, samen met de boomhazelaar [ Corylus colurna] gekweekt worden. De opbrengst is daar ook groter. Want ondanks de natuurlijke bescherming, is bevriezing van de pas bestoven vrouwelijke bloem niet helemaal uitgesloten.

Na bestoven te zijn, blijft de kiem rusten tot na de langste dag, pas daarna groeit ze uit tot vrucht. De fotos zijn van een takje binnen gemaakt. Het kleinste zuchtje wind maakt dat de foto niet scherp is.
Na de ijstijd was de hazelaar een van de eerste houtgewassen die ons land weer bereikte, negenduizend jaar groeit ze al in ons land. Alleen de berk en den waren er nog iets eerder.

Dit bericht werd geplaatst in Bomen en struiken, natuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op De Hazelaar bloeit.

  1. martin zegt:

    Antoinette je foto’s komen goed over. Misschien wil je dit verbeteren (het las nogal lastig): “Wa[n]t ondanks de natuurlijke bescherming, is bevriezing van de pas bestoven vrouwelijke bloem niet [denkbeeldig.]”

  2. Matin, dank je, ja dat zal ik verbeteren.

  3. blutch1 zegt:

    Maar de hazelnoten van deze bomen kun je toch ook eten. Ik ben gek op zelf gevonden voedsel.

  4. Blutch1,
    Ik ben van mening dat men die voor de dieren moet laten, er is toch al zo weinig meer voor hun. dat bleek afgelopen December weer. Dan krijg je toestanden dat overal dieren bijgevoerd moeten worden.

  5. de stripman zegt:

    Mooi ! Vanuit mijn raam kan ik ook een bloeiende hazelaar zien, maar dankzij jou zie ik hem nu van dichtbij…;o)

  6. Goh, bloeien ze nu al!
    Ik heb nog kilo’s hazelnoten van mijn moeder’s hazelaars/

    Neem 3 of 4 eiwitten, en klop die stijf.
    Roer er 300 gram fijn gehakte hazelnoten, tegen een ons bruine basterdsuiker en misschien een beetje zout bij, maar erg voorzichtig.
    Stop die smurrie in een pan met dikke bodem en roer liefdevol en rustig tot het een dikke bal wordt.
    Leg op een bakblik lelijke rommelhoopjes van dat spul, met twee natte lepels, doe het in een voorverwarmde oven, bak op 180 voor ongeveer 20 minuten, of 15, en klaar zijn je allerheerlijkste drolletjes. Bruti ma Buoni, en bon apettit!

  7. Barbara, o wat lijkt me dat lekker, maar ik heb diabetes, dus verboden:-(((

  8. Barbara, ik sta op een behoorlijk streng dieet, Teveel vet mag ook niet, dus hazelnoten, hooguit 2 of 3.

  9. paco zegt:

    Het lijkt wel of de fotos hier beter tot zijn recht komen

  10. Paco, dat is ook zo, de kleuren zijn beter.

  11. Ivy (Heyta) zegt:

    Mooi stekkie, Antoinette!

    Koko heeft voor mij ook al een nieuwe wordpresspagina aangemaakt, nogwel heel luxe met een eigen domeinnaam: ivy-home.nl.
    Maar ik heb hem nog niet ingericht, ik wacht even op de mogelijkheid je hele inhoud over te zetten i.p.v. alles opnieuw te moeten plaatsen.

    Maar eerst maar afwachten wat er op het VK gebeurt, dan breek ik daar de tent pas af als het nodig is. Ik hoop er nog steeds het beste van maar zie het somber in ;-(((

  12. Heyta, zo het wordt voor je ingericht, wat een luxe. Willem kan vandaag aan de slag, zag ik.
    Ja ik geloof er niet meer in en bij een overname is het geen VKblog meer. Ik laat het wel zo lang mogelijk staan en blijf ook reageren en verder zal ik de beste of mooiste blogs herplaatsen, samen met nieuwen.
    Bovendien zijn er mogelijkheden genoeg om elkaar te blijven volg. OBA is voorlopig de beste.

  13. Ivy (Heyta) zegt:

    Tja, ik had altijd een beetje vervelend gevoel bij OBA, maar ik ben net wezen kijken en het ziet er wel werkbaar uit. Maar je hebt natuurlijk ook vk-groepen op facebook en via ekudos. Ik bedenk het nog wel.
    we zullen elkaar in elk geval niet uit het oog verliezen ;-)))

  14. Heyta, ik heb er de grootste moeite mee, maar bijna iedereen gaat daar na toe, een zekere Glaswerk ook:-) Ik zie het een tijd aan, kan ook weer weg.
    Maar je moet wat doen.

  15. Ja kon ik maar bij OBA weer weg, het was een vergissing, wie helpt me.

  16. Het is gelukt, weg bij OBA, geen reclame op dit blog. Dan moet ik maar meer zelf zoeken.

    • Ha Antoinette, met linken naar elkaar en abonneren op nieuwe posts kom je ook een heel eind hoor. Je zou zo’n subscibedingetje in je widgets kunnen zetten.
      We moeten de tijd nemen, ook.

  17. Barbara, ik zet jou ook bij mijn linken, want ik ga het zo doen.

  18. pierraveneta zegt:

    Prachtige foto’s inderdaad, ze komen hier beter uit. Herinner ik me goed dat dat kleine rode bloempje de vrouwelijke bloem is?
    Ik las er op twitter al over, maar zulke foto’s ! stonden er niet bij.
    In Noord-Italie (Piemonte) staan enorme hazelnootkwekerijen. Daar staan ook de fabrieken van Nutella šŸ™‚

  19. Pierra, dat klopt, Italiƫ is een grote producent van hazelnoten en de rode zijn de vrouwtjes.

    De fotos zijn heel wat beter dan op het VKblog, het verschil is groot. Alleen daarom zouden de fotobloggers moeten verhuizen:-)

  20. bert zegt:

    als stadsmens vond ik het altijd leerzaam op jouw blog – ik heb je nieuwe stek alvast toegevoegd aan mijn favorieten – ziet er goed uit hier !
    Vele mooie (en wijze) bijdrages gewenst hier, de natuur kan er alleen maar meer bewondering door krijgen !
    groetjes,
    bert

  21. Bert, ik ga hier gewoon door met voornamelijk natuur, dat is mijn passie:-)

  22. Zilvertje zegt:

    Die kleine rode mutsjes zijn prachtig, wat een mooie foto’s. Heb je al nieuws van je onderzoek?

Reacties zijn gesloten.