Het Bunderbos,2.
Eerst een tijdtabel voor degene die het interesseert hoelang het geleden is dat een en ander plaats vond.
Dan de helling ten hoogte van de hoge bos.
Bovenaan de löss, die kan variëren van een halve tot vele meters. Deze löss is tijdens de laatste ijstijd door de wind afgezet.
Daaronder Maasgrint. De Maas heeft in heel Zuid Limburg afzettingen achtergelaten, want eerst stroomde ze in het oosten en kwam in de Rijn uit. In de loop van de tijd is ze steeds verder naar het westen op geschoven en het huidige Maasdal heeft ze de laatste 12.000 jaar uitgeslepen.
Daaronder liggen de lagen uit het Tertiair, afwisselend zand en klei, dit zijn zeeafzettingen. Sommige lagen bevatten veel kalk, resten van het leven in zee.
De bovenste laag is afgezet in het Mioceen, de anderen lagen in het Midden- en Onder Oligoceen.
Beide zijn tijdvakken uit het Tertiair. Het Tertiair was het tijdperk na het Krijt, het was nog steeds een broeikas aarde, maar in het Oligoceen begon het af te koelen en kwam er een ijskap op het continent dat inmiddels op de Zuidpool lag. Het zou steeds verder afkoelen tot in het Pleistoceen de ijstijden begonnen. Afzettingen uit het tertiair liggen op veel plaatsen te diep om te kunnen bestuderen of zijn weg geërodeerd Maar hier in deze streken kan men lagen uit deze tijd bestuderen, als men maar weet waar.
De regen die op het aangrenzende plateau valt, zakt door de lagen heen, tot ze op een laag komt van stevige zeeklei. Die is niet water doorlatent, dus stroomt het water over de klei naar een lager gelegen punt. Aangezien de helling noordwestelijk is, stroomt het dus van oost naar west. En in de helling komt het naar buiten. Zo ontstaan de bronnetjes. Op de helling ligt löss. Die met de regen naar beneden komt en op bepaalde plaatsen ook grint De Hemelbeek begint in de hoge bos en stroomt eerst door het bos, dan via een tunnel onder het spoor. En het laatste stuk door natte weilanden en gaat bij kasteel Elsloo onder het Julianakanaal naar de Maas.
De foto’s zijn gemaakt in het kasteelpark, toen men de helling heeft gedraineerd.
Het grasveld voor het kasteel was steeds nat en dat moest veranderen. Het Maasgrint is goed te zien en wat opvalt, is dat het ijzer rijk is. Daaronder ligt meteen een laag zeeklei uit het Oligoceen, en het was duidelijk te zien hoe het water naar buiten stroomde. Toen ik deze foto’s heb gemaakt had ik behoorlijk natte schoenen.
Al die periodes gehad met aardrijkskunde. Foto’s geven toch meer duidelijkheid dan theorie alleen.
Johan, om het echt te begrijpen, moet je er diep ingaan.
Ja, ik heb het ooit ook geleerd, maar die kennis was al diep weggezakt! 🙂
Bart, met schoolkennis moet je wat doen anders wordt het vergeten:-)
Nu ik het lees komt het weer boven.Dank voor dit prima blog
Paco, dank je, ja het lijkt wel schoolwerk
Ik hoop ook wel voor zulke aardlagen gestaan. Ze intrigeren altijd wel.
(Ik ben ook bij wordpress.com terecht gekomen, toch het beste alternatief. View loopt nog even door bij de VK)
Theo, ja de aarde blijft mij boeien.
Ik zal je link opnemen in mijn lijst.
Dag Antoinette,
Je bent al volop aan het bloggen op je nieuwe stekkie!
Ik doe nog even rustig aan en heb inmiddels een blog bij blogspot. Op de blogpagina van m’n eigen website, zal ik af en toe iets plaatsen.
Even afwachten nog waar het roer per 1 maart a.s. nu echt heen zal wenden.
Groetjes,
Arda/Geroma
ha, Geroma, fijn dat je me gevonden hebt, ik plaats je bij mijn links.