De huiskat of poes.

Huiskat of Poes, officieel Felis silvestris catus genaamd. Waar komen ze vandaan, onze troeteldiertjes.

Eerst maar een kijken naar de naam; Felis, vroeger Felix, is het Latijnse woord voor kat of marter. Silveste , in het bos levend en catus ook weer kat.
Dit betekend dat er een dier moet zijn dat de stamvorm is van onze huiskat en dat deze Felis sylvestris heet.

Ongeveer 20.000 jaar geleden was leefde er in Zuid Europa, delen van Afrika en Azië een kleine kattesoort, die door de verschillende biotopen waarin ze leefden, zich ontwikkelde in drie ondersoorten.

Felis silvestris silvestris – Europese wilde kat.
Felis silvestris amata – Aziatische wilde kat.
Felis silvestris libyca – Afrikaanse wilde kat

Verspreidingkaart, wikipedia.

Alle drie de ondersoorten kennen weer geografische variaties.

En waar pas de kat in het dierenrijk,

Klasse- Mammalia.
Orde- Carnivoren.
Familie- Felidae.
Genus- Felis.
Soort- silverstris.

Leuke rijtjes maar wanneer begon nu de samenleving tussen kat en mens.
De oudste sporen zijn gevonden 6500 jaar geleden in Egypte, maar pas 4000 jaar geleden werd het echt duidelijk dat de Egyptenaren de kat echt als huisdier hielden. Het is ook duidelijk dat de Afrikaanse kat de wilde voorouder was. De Egyptenaren hielden de huiskat zowel als troetel dier als om kleine knaagdieren te weren van de voedselopslagplaatsen.
Er was een kattengodin “Bastet” en de kat stond voor de toekomst en licht uit duisternis. Net als veel dieren werden van katten ook mummies gemaakt.

Afrikaanse wilde kat in dierentuin.

Vanuit Egypte verspreide de huiskat via handel zich eerst richting Azië, hier ontstonden de oosterse katten vermoedelijk door vermenging met de Aziatische kat.

Aziatische kat,India.
Foto, L. Shyamal.

Pas met de Romeinen kwam de kat in Europa en daar was de Europese wilde kat toen wijd verspied. En wat gebeuren kon, gebeurde natuurlijk ook. Een wilde kater dekt een boerderij kat. Sommige van de jongen verwilderde en brachten zo Afrikaanse kat in de Europese en andersom.

Uit proefnemingen is gebleken dat als de jongen katjes de eerste drie maanden door mensen worden opgevoed, samen met een tamme poes, Europese wilde katten ook tam worden. Lange tijd dacht men dat dit onmogelijk was. Hierdoor ging men er van uit dat vermenging niet kon. Maar DNA onderzoek heeft aangetoond dat vermenging regelmatig heeft plaats gevonden.

Het fokken van huiskatten is rassen is vrij recent, pas in de negentiende eeuw is men hier mee begonnen. Maar over rassen en fokken van katten zijn zoveel boeken dat ik daar niet verder op in ga.

Dit bericht werd geplaatst in dieren, huisdieren, natuur, zoogdieren en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

39 reacties op De huiskat of poes.

 1. Beukmans zegt:

  Ik ben gek van katten (en honden), heb er zelf een aantal gehad maar op het moment niet. Een paar buur katten zoeken me altijd op als ik buiten ben, voor een knuffeltje 😉
  Heb je ook katten en gaan ze goed met je papegaaitje?
  Leuk blog weer!

  Fijne dag!

 2. Ivy (Heyta) zegt:

  Heerlijke dieren, zo in het wild.
  Die Afrikaanse is toch echt een huispoes om te zien, zo tevreden in het zonnetje.
  Meneer Silvestris zou ik liever niet in het donker tegen komen, die kijkt behoorlijk fel uit zijn ogen. Ze zijn ook groot, toch?

 3. Heyta, niet groter dan een huiskat, maar in wintervacht lijkt hij natuurlijk veel groter:-)

 4. martin zegt:

  Nu vraag ik me toch af waar het rood vandaan komt?

  • Martin, jij weet vragen te stellen, maar rood of oranjebruin is een mutatie van bruin. Of de combinatie van het geelbruin van de Afrikaanse kat met hele donkere Europese katten, dat kan merkwaardig genoeg ook een pigment vormen dat naar roodbruin gaat. Komt bij meer zoogdieren voor, ook de mens.

 5. de stripman zegt:

  Mooi verhaal ! Er worden door biologen regelmatig zoektochten gehouden naar echte wilde katten. Op de BBC heb ik daar al het e.e.a. over gezien. Ze zijn erg schuw en dus moeilijk te vinden…

 6. Bart zegt:

  Ha, een bijdrage over katten, dat mag ik niet missen, natuurlijk! 🙂
  Die wintervacht maakt ze nog groter en stoerder hè, dat zie ik zelfs bij Knorretje.
  De Felis Silvestris staat er, met name, prachtig op ja.

 7. Ron zegt:

  Het leuke van katten vind ik dat ze zo heerlijk onafhankelijk weten te blijven (of tenminste, zo doen ze het toch overkomen) en op een veel hoger niveau lijken te staan als ons, simpele mensendieren.

 8. Johan zegt:

  Ik mag ze graag, ben er alleen allergisch voor :-(. Voor honden ook trouwens.

 9. ramireziblog zegt:

  Mijn moeder heeft een eigenwijze. Als die niet wil luisteren dan gooit ze er een paar druppels wijn op en dan luistert ze wel….

 10. draverblog zegt:

  Mooie serie, maar liever geen katten in mijn vogeltuin

 11. 100 woorden zegt:

  Ik heb je blog aan onze kater voorgelegd. Hij keek geïnteresseerd, maar heeft verder geen commentaar gegeven. Daarna is hij rustig gaan slapen, dus ik neem aan dat hij zich erin kon vinden 😉

 12. Voor een kattenfreak als ik (3 katten) is dit blog om te smullen

 13. Paco, het is ook voor de echte poezen liefhebbers.

 14. Annet zegt:

  Onze huiskatjes zijn speciaal. Eén grote rooie met reuzenvoeten en een klein zwart spinnetje….ooit had ik er zestien……

  Mooie bijdrage Antoinetje:)

  • Annet, dank je, zestien poezen dat is wel heel veel. Ja apart grote of juist heel kleine, het kan allemaal. Een kennis van mij had ook zo een grote kater, 10 kilo schoon aan de haak:-)

 15. ceeschamuleau zegt:

  Wij hadden een 100% witte poes Snowy. Ik had haar gegeven aan mijn dochter op haar tiende verjaardag, Over de poes kan ik nog wel een paar blogs vullen maar dat zal ik hier nu niet doen. Snowy is jammerlijk aan haar eind gekomen, onder een auto voor de deur, toen mijn zoon haar naar binnen riep. (Herinner je dat blog nog? Waar Hanneke Groenteman zo verdrietig op reageerde en ik meen dat jij me toen maande om die lugubere foto eraf te halen).

  Ceesgegroetje

 16. Glaswerk zegt:

  Ha, een mooi en informatief kattig blog 😉

 17. maadtje zegt:

  Antoinette, schitterend. Die koppies. Heb 2 maanden geleden met 4 leeuwen gelopen door de jungle. Spannend hoor, het blijven toch wilde dieren.

  • Maadtje, je kunt beter zeggen, grote katten, maar ze zijn wel tam. Anders mocht jij er niet mee wandelen.
   Pezen zijn gewoon lief, vooral jonkies, ik heb een boek over de Wilde kat, met foto’s van jonkies, zo mooi. Deze zijn wel in een dierentuin gemaakt. In het wild zal men niet snel de kans krijgen een nest te fotograferen. Ze zijn heel schuw.

 18. Jacopone zegt:

  Schitterend, ik ben gek op katten in alle soorten en maten. Bedankt

 19. Ik zou wel zo een grijze Abessijnse kat willen. Die zien er net zo uit als de katten die de antieke Egyptenaren afbeeldden. Helaas, mijn ega houdt niet van katten en we zijn ook te uithuizig voor huisdieren.

  • Abbessijnen lijken spreken op de Afrikaanse wilde kat, behalve grijs, zandkleurig kunnen ze ook al rood zandkleurig zijn. Meerdere kleuringen per haar. Het zijn prachtige katten, maar helaas moeilijk aan te komen.
   Verder katten hebben ook aandacht nodig, zeker als ze enigst huisdier zijn.

 20. natuurfreak zegt:

  Heel interessant maar met al die vogeltjes in mijn tuin zijn katten uit den boze

 21. O, ik zal ook nooit een kat nemen, ik hou ook meer van vogels. En samen gaat niet.

 22. Corine zegt:

  Dus hier stam mijn ras poes vandaan
  Ziet er het zellfde uit maar nu heel klein
  Maar hoe oud zijn ze en hoe heet het ras

Reacties zijn gesloten.