Ooit een geliefde huisvogel, toen een papegaai nog veel te duur was. Men haalde een jonge kauw uit het nest en verkreeg zo een tamme vogels die ook nog kon leren praten.
Zo als op de foto te zien is hebben we bij ons thuis ook een tijdje een kauwtje gehad, Sjaak heeft nog zijn doffe jeugdkleed, ik heb hem maar kort meegemaakt aangezien ik een paar maanden later op mijzelf ben gaan wonen.
Sjaak was op de lange duur niet meer te handhaven, zo brutaal en nadat hij een stel kanaries had gevangen en gedood is hij weggebracht. Hoe het daarna gegaan is weet ik niet meer.
Gelukkig is het nu verboden om kauwen, kraaien of anderen vogels uit het nest te halen.
Het ging vaak zo, op een bepaald moment kwam het kauwtje erachter dat er soortgenoten in de buurt waren en ging het er vandoor. Of gevangen in een veel te kleine kooi sterft het veel te vroeg.
Het kauwtje [Corvus monedula] is de kleinste van de echte kraaien. Het komt in Europa tot ver in Azië voorin drie ondersoorten, die alleen verschillen in de grijsheid van hun verenpakje. In het verre oosten wordt nog een andere soort onderscheiden de Daurische kauw [Corvus dauuricus]. tegenwoordig wordt de kauw ook wel in een apart geslacht ondergebracht, Coloeus.
Kauw is een klank naboots naam, zijn roep klink vaak als kiauw of kaw.
Ze zijn 35-39 cm groot met een gewicht tussen 200 en 250gr. Er is geen verschil in uiterlijk tussen mannetje en vrouwtje.
Jonge kauwen vormen jeugdgroepen, waar met veel tumult zich de paartjes vormen, die dan levenslang bij elkaar blijven.
Ze broeden het liefst in holtes en met meerderen paartjes bij elkaar. Daar heeft de mens vaak een hekel aan en maak dan broedplekken ontoegankelijk BV in torens. Dit kan opgevangen worden door het plaatsen van nestkasten op plekken waar ze wel welkom zijn. Het vrouwtje sleept nog nestmateriaal naar binnen, waar ze dan 3-6 eieren legt, broedtijd17-19 dagen. De jongen vliegen naar 30 dagen uit. Ze blijven nog tot in de winter bij hun ouders. Deze jongen zijn herkenbaar aan hun nog doffe veren zonder grijs.
Kauwtjes zijn heel sociale dieren en vormen in de wintertijd ook groepen met roeken en kraaien.
De mannetjes bepalen de rangorde in de groep, een vrouwtje kan zich verbeteren door een hoog geplaatst mannetje te verleiden. Maar het omgekeerde kan niet. Een vrouwtje krauwt haar parter in de nekveertjes, het mannetje geeft het vrouwtje lekkere hapjes.
Zo is al heel bekend over hun gedrag , een van de onderzoekers is de kunstenaar Achilles Cools, die niet alleen prachtige kauwenkunst maakt, maar ook hele mooie boeken over de kauwenkolonie rond zijn huis heeft geschreven, waaronder de kauwentuin, helaas op dit moment alleen tweedehands verkrijgbaar. Ook aan te raden is een bezoek aan zijn webside.
Een boek voor kinderen vanaf 10 jaar is de Kraaienbende, uitgegeven door de KNNV Uitgeverij, ISBN 90-5011-229-3.
wij noemden zo’n beest vroeger een Hanska
Cor, overal heeft deze vogel een eigen naam, hier is het een dülke.
Mooie beesten zijn het ! Ik ken alleen de benaming ‘torenkraai’ als alternatief. Volgens mij was er een Verkade album dat ‘Hans de torenkraai’ heette.
Stripman, er zijn vele namen voor het kauwtje, torenkraai komt voor in Holland.
Informatieve bijdrage.
Ik zou overigens best een paar kraaien of raven als “huisvogels” willen hebben.
Glaswerk, dat zou je lelijk tegen kunnen vallen, want slim en ondeugend.
want slim en ondeugend
Vandaar dat ik best een paar kraaien of raven als “huisvogels” willen hebben 😉
Glaswerk, gelukkig mag het niet meer. Hou je maar bij 3 poefjes:-)
Het is nu de tijd om goed te kijken in de nesten: begin juni vliegen de jonkies uit. Het is dan aan te raden, om ze tam te kunnen maken, kort vóór het uitvliegen één of meerdere exemplaren uit het nest te halen. Wel zo spoedig mogelijk ontwormen (en dan zeker tweemaal per jaar): darm- en luchtwegenjnfecties komen veel voor. Raadpleeg de dierenarts! Deze aandoeningen komen ze niet te boven. Voederen met (duur) universeelvoer.
Succes.
Laat maar weten of het een en ander is gelukt.
Voor vragen kun je altijd bij mij terecht, o.a.: hoe krijg ik de vogel tam?
Ben.
Ben tegenwoordig heb ik een hele tamme papegaai:-)
Zoals eerder genoemd in bovenstaande berichten is het verboden jonge vogels uit hun nest te halen. Ze zijn toch het mooist als ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Als echte dierenvriend zou je dit niet moeten willen, toch?
Liane, dat is zo, maar toch heb ik Dotje en zou hem niet willen missen. Hij geeft leven in mijn huis. het is egoistisch. Maar dotje is in Nederland geboren en niet in Afrika, we zouden de hele dieren handel stil moeten leggen, maar zolang er geld mee te verdienen is, blijft het. Zo is de mens.
Antoinette, je hebt zeker gelijk, dat sommige mensen alles doen voor geld. Wat ik het belangrijkst vind is het welzijn van het dier. Als Dotje het niet naar zijn/haar zin zou hebben bij jou merk je dat vanzelf, denk ik. Zijn er nog geen ontsnappingspogingen geweest?
Liane Dotje is een papegaai en een hij, nee hij zit het liefst de hele dag bij mij, ik ben zijn partner.
Antoinette, Ik heb blijkbaar de berichtjes door elkaar gehaald. Sorry voor het misverstand. Het lijkt me heel bijzonder als je zo’n goede band met je vogel hebt.
Liane, maak niets uit. Bekijk maar eens de foto’s van Dotje.
Nog steeds thuis in de wereld van de zwarte veren vrienden ?
Altijd een genot om naar ze te kijken.
Johan, ik zie ze elke dag, maar goed fotograferen valt niet mee. Ze hebben je zo in de gaten.
ik woon ook met een rare vogel:)
ken je het boek van Karl Lorenz? over zijn leven met kauwtjes?
hoe ze bv nesten probeerden te maken in zijn oor?
heel komisch, net als de schrijver/bioloog Gerald Durell – hij schreef o.a.
‘mijn familie en andere beesten’
Annet, ja die boeken ken ik, het boek van Karl Lotenz heb ik de kast staan. Heel goed boek, het eerst over diergedrag
Leuke bijdrage, ik vind de kauw een mooie en leuke vogel.
Graag fotografeer ik ze, die pientere beestjes… 🙂
Bart, lukt het jou ze te fotograferen, mij niet zo goed. Ze wantrouwen het fototoestel:-)
Ja, ze zijn inderdaad altijd erg beweeglijk, ik kom expres ook niet te dicht in de buurt als ik ze wil fotograferen.
Het is een kwestie van geluk en geduld, soms staan ze er dan zomaar mooi op, met die pientere oogjes… 🙂
Bart, zo is het:-)
Ik houd erg van kauwen en andere kraaiachtigen (kraai, ekster). Raaf komt hier niet voor en roeken heb ik alleen in de duinen bij Zandvoort gezien. Kauwen zijn gewoon bijzonder en bijzonder gewoon. Ik kan gewoon niet zonder.
Blewbird, dan hebben we dezelfde voorkeur:-)
Een keer een hele aparte ervaring gehad met een kauw : Ik stond te douchen toen er plots op het venster van de badkamer getikt werd (toen was dat op de 2de etage!), dus ik schrik, er werd weer getikt … Ik zag een zwarte schijn achter het troebele glas, deed open, er komt een kauw binnengevlogen en die land op mijn schouders en blijft daar ook rustig zitten. Ik wist toen nog niet eens dat het een kauw was (nooit van gehoord), maar vond het wel prachtig. Plots kraaide die iets dat op ‘kaas’ leek – dus ik dacht, laat ik er even mee naar de keuken gaan en hem kaas geven en zien wat er gebeurt … Hij pakte het stukje met zijn bek uit mijn hand en at het op, nog een paar stukjes … Daarna terug met hem op mijn schouders naar de badkamer, want daar lagen mijn klederen – daar vloog hij weer gewoon terug buiten door het raam …
Later vertelde ik het aan mijn vader (een vogelkenner) en die vertelde dat ze getemd kunnen worden en inderdaad ook kunnen praten. En dat leeft hier dan gewoon maar tussen ons terwijl ze hier dan exotische beesten importeren en temmen … Inderdaad heel bijzonder, zoals Blewbird al stelt.
Bert, ja tamme kauwen kunnen ook bij anderen aanvliegen.
Ik heb gisteren nog een blogje over kraaien willen schrijven. Na een brak nachtje dacht ik lekker te kunnen uitslapen toen om een uur of acht een stuk of 50 van die krengen in een boom 20 meter achter m’n slaapkamerraam zonodig aan een oorverdovend concert moesten beginnen. En ze vreten massaal de vuiniszakken open. Ik ben niet zo blij met ze. Er zijn er veel te veel van. Sorry.
Frans, ieder zijn mening.
Mooie vogels. En vooral slim ook
Paco, dat zijn ze.
het zijn beesten om hartstochtelijk verliefd op te worden
en vervolgens van een kouwe kermis thuis te komen
want het zijn me een donderstenen
Het bijzondere vind ik dat je echt contact lijkt te hebben
komt ook door die bijzondere ogen van hen
Assyke, dat klopt helemaal en zo zijn papegaaien ook. Dus denk na als je er een wilt aanschaffen:-)
prachtige jeugdfoto van jou!!!
Assyke, dank je.
Mijn tamme kauw Japie bleek na 2 jaar Jopie genoemd te moeten worden, want zij toonde haar liefde voor mij middels het creëren van diverse baltsbewegingen en -geluiden wanneer ze mij in het visier kreeg. Schitterend! Uiteindelijk heeft zij in haar grote kooi, die overdag open stond, in een holte een nest gebouwd, en daarin 5 eitjes gelegd.
Een buurjongen, die haar ooit bedreigd had, hoefde niet buiten te komen: hij werd meteen aangevallen! Die plagerij heeft ze nooit vergeten, de slimme rakker!
Liefhebbers moeten zeker eens een kijkje gaan nemen in de kauwentuin van Achilles Cools in Olen (België). Een geweldige ervaring!
Ben.
Abracadabra! Het is mij (digibeet) volslagen duister hoe te activeren om de mails te ontvangen.
Ben.
Ben, mooi verhaal, ja dat kan gebeuren. Bij papegaaien gebeurt het ook.
Kauwen zijn opmerkelijke slimme vogels..die vrij in de natuur moeten leven.Ik kan best wel begrijpen dat mensen er aan gehecht raken maar het is onnatuurlijk.
Elk dier in huis houden is onnatuurlijk, maar kijk eens hoeveel dieren er gehouden worden. Nu heb ik een papegaai, Dotje. En steeds die leuke kleine papegaaien gehad, agaporniden. Deze hebben heel wat jongen bij mij groot gebracht. Nu heb ik er nog maar een, maar het was een mooie tijd. Deze dieren zijn heel slim, veel slimmer dan een houd. Als je veel thuis bent is het prima om een papegaai e hebben. Maar wel veel aandacht geven.
Vogels zijn niet mijn sterke kant en zeker de zwarte vogels zijn voor mij snel gelijk.
Toch heb ik met interesse en plezier dit blog gelezen.
PS: mijn zoektocht en ontdekkingstocht op wordpress is nog even bezig …
Vriendelijke groet,
Groeten terug.
De Kauwtjes hier komen nu met de jonge en het geschreeuw om te worden gevoerd is laat ik maar zeggen erg luid ook al kunnen ze bes zelf eten 😉
Gr. Frans
frans, ze blijven altijd nog een tijd bij de ouders, ze moeten toch veel leren
Mooie uitleg over deze zeer leuke en brutalen vogels
Zij zijn vooral leuk en een beetje brutaal mag wel.
Dank dat je nog altijd even komt kijken. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Geweldige beesten zijn het. Ik zou er graag eentje as beste vriend willen hebben, maar helaas is het verboden om deze diertjes te houden. Dat begrijp ik ook wel, maar het lijkt me juist zo leuk dat je je beestje vrij kan laten vliegen en dat ie dan s’avonds weer terug komt. Dat ze op je schouder zitten en uit je handen eten vind ik geweldig, helaas ben ik slechts een jongen van 13 jaar die geen idee heeft of het op een legale manier kan, en hoe ze goed te temmen/trainen zijn.
Mvg. Jannes de Bont