De Kauw.

Ooit een geliefde huisvogel, toen een papegaai nog veel te duur was. Men haalde een jonge kauw uit het nest en verkreeg zo een tamme vogels die ook nog kon leren praten.
Zo als op de foto te zien is hebben we bij ons thuis ook een tijdje een kauwtje gehad, Sjaak heeft nog zijn doffe jeugdkleed, ik heb hem maar kort meegemaakt aangezien ik een paar maanden later op mijzelf ben gaan wonen.

Samen met sjaak.

Sjaak was op de lange duur niet meer te handhaven, zo brutaal en nadat hij een stel kanaries had gevangen en gedood is hij weggebracht. Hoe het daarna gegaan is weet ik niet meer.
Gelukkig is het nu verboden om kauwen, kraaien of anderen vogels uit het nest te halen.

Het ging vaak zo, op een bepaald moment kwam het kauwtje erachter dat er soortgenoten in de buurt waren en ging het er vandoor. Of gevangen in een veel te kleine kooi sterft het veel te vroeg.

Kauwtje op het dak aan de overkant.

Het kauwtje [Corvus monedula] is de kleinste van de echte kraaien. Het komt in Europa tot ver in Azië voorin drie ondersoorten, die alleen verschillen in de grijsheid van hun verenpakje. In het verre oosten wordt nog een andere soort onderscheiden de Daurische kauw [Corvus dauuricus]. tegenwoordig wordt de kauw ook wel in een apart geslacht ondergebracht, Coloeus.

Daurische kauw

Verspredingsgebied van de kauw.

Verspreiding Daurius kauw

Kauw is een klank naboots naam, zijn roep klink vaak als kiauw of kaw.
Ze zijn 35-39 cm groot met een gewicht tussen 200 en 250gr. Er is geen verschil in uiterlijk tussen mannetje en vrouwtje.
Jonge kauwen vormen jeugdgroepen, waar met veel tumult zich de paartjes vormen, die dan levenslang bij elkaar blijven.
Ze broeden het liefst in holtes en met meerderen paartjes bij elkaar. Daar heeft de mens vaak een hekel aan en maak dan broedplekken ontoegankelijk BV in torens. Dit kan opgevangen worden door het plaatsen van nestkasten op plekken waar ze wel welkom zijn. Het vrouwtje sleept nog nestmateriaal naar binnen, waar ze dan 3-6 eieren legt, broedtijd17-19 dagen. De jongen vliegen naar 30 dagen uit. Ze blijven nog tot in de winter bij hun ouders. Deze jongen zijn herkenbaar aan hun nog doffe veren zonder grijs.

Kauw in de boomhazelaar, het was een invasie van kauwen en roeken, toen het koud was.

Kauwtjes zijn heel sociale dieren en vormen in de wintertijd ook groepen met roeken en kraaien.

Met zijn allen bij elkaar.

De mannetjes bepalen de rangorde in de groep, een vrouwtje kan zich verbeteren door een hoog geplaatst mannetje te verleiden. Maar het omgekeerde kan niet. Een vrouwtje krauwt haar parter in de nekveertjes, het mannetje geeft het vrouwtje lekkere hapjes.
Zo is al heel bekend over hun gedrag , een van de onderzoekers is de kunstenaar Achilles Cools, die niet alleen prachtige kauwenkunst maakt, maar ook hele mooie boeken over de kauwenkolonie rond zijn huis heeft geschreven, waaronder de kauwentuin, helaas op dit moment alleen tweedehands verkrijgbaar. Ook aan te raden is een bezoek aan zijn webside.
Een boek voor kinderen vanaf 10 jaar is de Kraaienbende, uitgegeven door de KNNV Uitgeverij, ISBN 90-5011-229-3.

Dit bericht werd geplaatst in dieren, natuur, vogels en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

50 reacties op De Kauw.

 1. cor3306 zegt:

  wij noemden zo’n beest vroeger een Hanska

 2. de stripman zegt:

  Mooie beesten zijn het ! Ik ken alleen de benaming ‘torenkraai’ als alternatief. Volgens mij was er een Verkade album dat ‘Hans de torenkraai’ heette.

 3. Stripman, er zijn vele namen voor het kauwtje, torenkraai komt voor in Holland.

 4. Glaswerk zegt:

  Informatieve bijdrage.

  Ik zou overigens best een paar kraaien of raven als “huisvogels” willen hebben.

  • Glaswerk, dat zou je lelijk tegen kunnen vallen, want slim en ondeugend.

  • Ben zegt:

   Het is nu de tijd om goed te kijken in de nesten: begin juni vliegen de jonkies uit. Het is dan aan te raden, om ze tam te kunnen maken, kort vóór het uitvliegen één of meerdere exemplaren uit het nest te halen. Wel zo spoedig mogelijk ontwormen (en dan zeker tweemaal per jaar): darm- en luchtwegenjnfecties komen veel voor. Raadpleeg de dierenarts! Deze aandoeningen komen ze niet te boven. Voederen met (duur) universeelvoer.

   Succes.
   Laat maar weten of het een en ander is gelukt.
   Voor vragen kun je altijd bij mij terecht, o.a.: hoe krijg ik de vogel tam?

   Ben.

   • Ben tegenwoordig heb ik een hele tamme papegaai:-)

   • Liane zegt:

    Zoals eerder genoemd in bovenstaande berichten is het verboden jonge vogels uit hun nest te halen. Ze zijn toch het mooist als ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Als echte dierenvriend zou je dit niet moeten willen, toch?

   • Liane, dat is zo, maar toch heb ik Dotje en zou hem niet willen missen. Hij geeft leven in mijn huis. het is egoistisch. Maar dotje is in Nederland geboren en niet in Afrika, we zouden de hele dieren handel stil moeten leggen, maar zolang er geld mee te verdienen is, blijft het. Zo is de mens.

   • Liane zegt:

    Antoinette, je hebt zeker gelijk, dat sommige mensen alles doen voor geld. Wat ik het belangrijkst vind is het welzijn van het dier. Als Dotje het niet naar zijn/haar zin zou hebben bij jou merk je dat vanzelf, denk ik. Zijn er nog geen ontsnappingspogingen geweest?

   • Liane Dotje is een papegaai en een hij, nee hij zit het liefst de hele dag bij mij, ik ben zijn partner.

   • Liane zegt:

    Antoinette, Ik heb blijkbaar de berichtjes door elkaar gehaald. Sorry voor het misverstand. Het lijkt me heel bijzonder als je zo’n goede band met je vogel hebt.

   • Liane, maak niets uit. Bekijk maar eens de foto’s van Dotje.

   • HetMil zegt:

    Nog steeds thuis in de wereld van de zwarte veren vrienden ?

 5. Johan zegt:

  Altijd een genot om naar ze te kijken.

 6. Johan, ik zie ze elke dag, maar goed fotograferen valt niet mee. Ze hebben je zo in de gaten.

 7. Annet zegt:

  ik woon ook met een rare vogel:)

  ken je het boek van Karl Lorenz? over zijn leven met kauwtjes?
  hoe ze bv nesten probeerden te maken in zijn oor?

  heel komisch, net als de schrijver/bioloog Gerald Durell – hij schreef o.a.
  ‘mijn familie en andere beesten’

 8. Bart zegt:

  Leuke bijdrage, ik vind de kauw een mooie en leuke vogel.
  Graag fotografeer ik ze, die pientere beestjes… 🙂

 9. Blewbird zegt:

  Ik houd erg van kauwen en andere kraaiachtigen (kraai, ekster). Raaf komt hier niet voor en roeken heb ik alleen in de duinen bij Zandvoort gezien. Kauwen zijn gewoon bijzonder en bijzonder gewoon. Ik kan gewoon niet zonder.

 10. bert zegt:

  Een keer een hele aparte ervaring gehad met een kauw : Ik stond te douchen toen er plots op het venster van de badkamer getikt werd (toen was dat op de 2de etage!), dus ik schrik, er werd weer getikt … Ik zag een zwarte schijn achter het troebele glas, deed open, er komt een kauw binnengevlogen en die land op mijn schouders en blijft daar ook rustig zitten. Ik wist toen nog niet eens dat het een kauw was (nooit van gehoord), maar vond het wel prachtig. Plots kraaide die iets dat op ‘kaas’ leek – dus ik dacht, laat ik er even mee naar de keuken gaan en hem kaas geven en zien wat er gebeurt … Hij pakte het stukje met zijn bek uit mijn hand en at het op, nog een paar stukjes … Daarna terug met hem op mijn schouders naar de badkamer, want daar lagen mijn klederen – daar vloog hij weer gewoon terug buiten door het raam …
  Later vertelde ik het aan mijn vader (een vogelkenner) en die vertelde dat ze getemd kunnen worden en inderdaad ook kunnen praten. En dat leeft hier dan gewoon maar tussen ons terwijl ze hier dan exotische beesten importeren en temmen … Inderdaad heel bijzonder, zoals Blewbird al stelt.

 11. fr@nsmuthert zegt:

  Ik heb gisteren nog een blogje over kraaien willen schrijven. Na een brak nachtje dacht ik lekker te kunnen uitslapen toen om een uur of acht een stuk of 50 van die krengen in een boom 20 meter achter m’n slaapkamerraam zonodig aan een oorverdovend concert moesten beginnen. En ze vreten massaal de vuiniszakken open. Ik ben niet zo blij met ze. Er zijn er veel te veel van. Sorry.

 12. PACO PAINTER zegt:

  Mooie vogels. En vooral slim ook

 13. assyke zegt:

  het zijn beesten om hartstochtelijk verliefd op te worden
  en vervolgens van een kouwe kermis thuis te komen
  want het zijn me een donderstenen
  Het bijzondere vind ik dat je echt contact lijkt te hebben
  komt ook door die bijzondere ogen van hen

 14. assyke zegt:

  prachtige jeugdfoto van jou!!!

 15. Ben zegt:

  Mijn tamme kauw Japie bleek na 2 jaar Jopie genoemd te moeten worden, want zij toonde haar liefde voor mij middels het creëren van diverse baltsbewegingen en -geluiden wanneer ze mij in het visier kreeg. Schitterend! Uiteindelijk heeft zij in haar grote kooi, die overdag open stond, in een holte een nest gebouwd, en daarin 5 eitjes gelegd.
  Een buurjongen, die haar ooit bedreigd had, hoefde niet buiten te komen: hij werd meteen aangevallen! Die plagerij heeft ze nooit vergeten, de slimme rakker!

  Liefhebbers moeten zeker eens een kijkje gaan nemen in de kauwentuin van Achilles Cools in Olen (België). Een geweldige ervaring!

  Ben.

 16. natuurfreak zegt:

  Kauwen zijn opmerkelijke slimme vogels..die vrij in de natuur moeten leven.Ik kan best wel begrijpen dat mensen er aan gehecht raken maar het is onnatuurlijk.

  • Elk dier in huis houden is onnatuurlijk, maar kijk eens hoeveel dieren er gehouden worden. Nu heb ik een papegaai, Dotje. En steeds die leuke kleine papegaaien gehad, agaporniden. Deze hebben heel wat jongen bij mij groot gebracht. Nu heb ik er nog maar een, maar het was een mooie tijd. Deze dieren zijn heel slim, veel slimmer dan een houd. Als je veel thuis bent is het prima om een papegaai e hebben. Maar wel veel aandacht geven.

 17. robalberts zegt:

  Vogels zijn niet mijn sterke kant en zeker de zwarte vogels zijn voor mij snel gelijk.
  Toch heb ik met interesse en plezier dit blog gelezen.
  PS: mijn zoektocht en ontdekkingstocht op wordpress is nog even bezig …
  Vriendelijke groet,

 18. Frans zegt:

  De Kauwtjes hier komen nu met de jonge en het geschreeuw om te worden gevoerd is laat ik maar zeggen erg luid ook al kunnen ze bes zelf eten 😉

  Gr. Frans

 19. Mooie uitleg over deze zeer leuke en brutalen vogels

 20. Zilvertje zegt:

  Dank dat je nog altijd even komt kijken. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 21. Djennes zegt:

  Geweldige beesten zijn het. Ik zou er graag eentje as beste vriend willen hebben, maar helaas is het verboden om deze diertjes te houden. Dat begrijp ik ook wel, maar het lijkt me juist zo leuk dat je je beestje vrij kan laten vliegen en dat ie dan s’avonds weer terug komt. Dat ze op je schouder zitten en uit je handen eten vind ik geweldig, helaas ben ik slechts een jongen van 13 jaar die geen idee heeft of het op een legale manier kan, en hoe ze goed te temmen/trainen zijn.

  Mvg. Jannes de Bont

Reacties zijn gesloten.