Twee heel verschillende vogels, maar toch hebben ze wat gemeen, hun afhankelijk van het zogenaamde boerenland. De veranderingen hierin hebben hun aantallen sterk achter uit doen gaan.
De geelgors [Emberiza citrinella] is een vogel van bosranden, heggen en houtwallen. Het is een vogels die het van zaden en bessen moet hebben en in de broedtijd insecten voor de jongen. Er moet een gevarieert aanbod van zaden zijn en een beschermd plekje om te broeden, laag in een heg met meidoorn en sleedoorn bv. Deze zijn verdwenen bij de ruilverkaveringen. het ging steeds slechter met de geelgors, maar nu heggen en houtwallen weer hersteld worden, hetsel het aantal geelgorzen ook.
De zomertaling [Anas querquedula], is een klein eendje dat zomergast is in Nederland. Het is een grondeleendje, dat in het water allerlei plantjes en beestjes uitzeefd. hiervoor heeft het echte sloten nodig, plus een bloemrijke wei voor het nest. Een wei die ook niet te vroeg gemaaid wordt. Net als alle weide vogels gaat het slecht met de zomertaling. Broedparen ergens tussen de 1000 en 2000. Ze staan dan ook op de Rode Lijst.
Bij gebrek aan een goede foto heb ik borduurwerken gebruikt.
De kaarten zijn van SOVON
Ik besef dat ik je blog al weken heb verwaarloos, dat is niet persoonlijk hoor, veel te veel met andere zaken bezig. Ik vind het altijd een feestje om te kijken. Als je ooit op het idee komt om een ‘volkskrantblogwandeling’ aan te bieden om de natuurlijke omgeving van Elsloo te laten zien, ik zal de eerste zijn die me gaat inschrijven.
Sprakeloos, deze omgeving is een wandeling niet genoeg, je kunt er wel 10 houden:-)
Zomertaling een klein eendje…ben benieuwd of die zich hier wil vestigen nu het rond de rivier hier in natuurlijke staat wordt gebracht. Bij de voedertafel zijn geelgorzen, prachtig met hun knalgele kop!
Mooi borduurwerk Antoinette!
Fijne dag nog (met een warm vest) want brrrrt!
Annet, jij woont in een gebied waar alle twee de vogels kunnen voorkomen, geluksvogel. De zomertaling is echt klein, ongeveer de helf van een gewone wilde eend.
in mijn stadstuin natuurlijk geen geelgors of zomer taling, wel eksters tortels, mussen en kraaien in overvloed( mooi die geborduurde vogels)
Cor, helaas geen vogels voor in een stad.
Hier in de buurt helaas nog nooit gezien. We zijn ook een aardig witte vlek op de verspreidingskaartjes…
Stripman, ja, maar jij vogels genoeg:-)
Ach, ja, ik mag niet klagen…;o)
Had eerlijk gezegd nog nooit van beide vogels gehoord …
Johan, dat kan ik me voorstellen, jij bent ook een stadsmens en dit zijn vogels van het boerenland.
Juist leuk en apart Antoinette, om nu eens geen foto’s maar geborduurde voorstellingen te tonen! 🙂
Bart, ja als je geen foto’s hebt:-)
Hangen die borduurwerkjes aan de muur, of ….?
Martin, normaal wel, maar voor de foto even op een andere plaats.
Wat een prachtig borduurwerk! Zoveel kleine steekjes, petje af hoor.
Wiepken, vogels en borduren een heerlijke combinatie.
Prachtig de geelgors, nooit eerder gezien denk ik. Met de woerd was het even niet duidelijk hoe hij zijn kopje hield, maar hij krabt met de snavel onder zijn vleugel.
Pierra, de geelgors komt ook bij jullie voor, maar je moet in het juiste landschap zijn.
de volgende keer zal ik ook de aquarellen erbij zetten waarna de borduurwerken gemaakt zijn.
Geelgors pas nog gezien en gehoord rond Epen, en de Zomertaling regelmatig tijdens de voorjaarsterk te zien in Zeeland.
Draver, dat zijn ook de plekken. De geelgors zie ik weer regelmatig.
zoek borduurpatroon ijsvogel van de perminkalender 1982.kunt u die mij leveren? dit is de mooiste ijsvogel die ik heb kunnen vinden. gr. anneke
Beste Anneke, ik heb de patronen niet meer, ze waren zo versleten, dat ze niet meer bruikbaar waren.
maar ze staan wel op marktplaats.
hartelijk dank voor de tip ga zoeken.
heb gezocht op marktplaats niet het patroon van permin. kreeg in druk dat u die bedoelde. wel andere maar lang zo mooi niet.
Gisteren stond het hele boekje op Marktplaats, ze komen vaker langs maar altijd als de hele boekjes, nooit een patroon. Het staat er nog steeds, maar bij gisteren kijken en natuurlijk bij borduren