De raaf.

De Raaf [ Corvus corax] is de grootste van de kraaienfamilie en de op een na grootste zangvogel.
Verder is hij net zo berucht bij de mens als zijn familieleden. Het ergste, ze eten kadavers van grotere dieren, jasses wat smerig. Dat wij mensen ook kadaver eters zijn, nou ja wij halen ons lapje bij de super of de slager. Maar een raaf die gaat ongegeneerd in het openbaar een dood dier uit elkaar trekken en oppuzzelen.

Jonge raven, IJsland, wikimedia. Foto, Sigurour Atlason.

Toch had de vroegere mens wat met raven, in zowel de Germaanse als Keltische mythologie komen ze voor.
Wodan [Odin] had twee raven, Huginn en Muninn.
Ook bij diverse indianen stammen speelden raven een grote rol.
Zij zagen dat deze opertunistische en intelligente dieren een grote rol in de natuur spelen.

Een raaf is 65 cm lang en heeft een spanwijdte van 1,20 meter. De snavel is zwaar en licht gebogen. De staart is breed in waaier vorm. Ze vliegen met een trage vleugelslag en kunnen ook zweefvluchten maken.
Het zijn echte alleseters, maar aas is erg belangrijk.

Zoals de meeste kraaien zijn raven monogaam, het eerste jaar bouwen ze een groot nest, dat daarna meerderen jaren gebruikt kan worden. Het vrouwtje broed de 4-6 eieren uit en wordt gevoerd door het mannetje. Na 3weken komen de jongen uit en na 5-6 weken vliegen ze uit. Ze blijven nog zeker 6 maanden bij hun ouders.

Raaf, Wikipedia

Raaf, wikipedia.

Verspeiding in Nederland, SOVON.

In Nederland waren ze uitgeroeid, maar zijn op de Veluwe weer uitgezet.Het grote probleem blijft hun voedsel, kadavers worden in ons land meteen opgeruimd. daardoor kunnen raven alleen in grote natuurgebieden leven, waar men aas voor ze kan uitleggen en kadavers laten liggen.

Dit bericht werd geplaatst in dieren, natuur, vogels en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op De raaf.

 1. de stripman zegt:

  Prachtige vogels ! Ooit bezocht ik de Tower in Londen, daar zijn de raven een attractie…

 2. Glaswerk zegt:

  Wanneer ga je zelf een paar mooie raven schieten?

 3. Bart zegt:

  Een prachtig dier, ja!
  Jammer dat er hier niet zoveel (meer) zijn…

 4. cor3306 zegt:

  de raaf is niet zo braaf en zingen doet hij helemaal niet voorzover ik weet

 5. Johan zegt:

  Hij steelt als de raven moet toch ook ergens vandaan komen …

  • Johan, dieren mensen onhebbelijkheden opdringen is een van de ergste eigenschappen van de mens. Maar ja, je hebt een dier geschoten, je bent het aan slachten, ja buiten, was ooit heel gewoon. En dan komen Raven, vossen en nog wel meer dieren en die proberen allemaal een stukje te pakken of stelen:-)

 6. CEES CHAMULEAU zegt:

  Hier ben ik er nog geen een tegengekomen Antoinette. Want die vallen toch wel op door hun grootte? Ik zal beter op moeten letten.

  Ceesgegroetje

 7. reinejragolo zegt:

  Bedankt voor het kaartje wat ik denk dat ik ze aan de oostkant van de Provincie Utrecht
  wel eens zie.
  Er zitten hier wel vreselijk veel kraaien en Kouwen in de straat. Soms zitten er wel 100 in de tulpenboom.
  Het mag van mij wel wat minder.

  • Reine, ja dat klopt, het oosten van Utrecht heb al veel kans ze te zien.
   Wat de grote hoeveelheid aan kraaien en kauwen betreft, het is de trek naar de mens, want daar is meer voedsel te vinden dan op het platteland.
   Vroeger was dat anders.

 8. sprakeloosid zegt:

  Ooit was ik bij een bijeenkomst, iets vaags maar het zou goed zijn voor mijn bewustwording en er werden dingen gezegd die me niet bevielen, echt niet…..Ik moest er over na denken en zegde voor de tweede bijeenkomst af met uitgebreid commentaar. Met dankzegging van het commentaar werd mij toegedicht dat ik een Witte Raaf was. Tot op de dag van vandaag, ook met googelen weet ik nog steeds niet of dat een steek onder water of een compliment is.

 9. Blewbird zegt:

  Een vriendje voor Dotje?

 10. Je weet zoveel over zoveel verschillende onderwerpen, Antoinette, dat ik afgelopen week aan je moest denken toen wij een vraag kregen van het radioprogramma Vroege Vogels van de VARA. Mijn wederhelft levert volgende week zondag een bijdrage aan dat programma met als onderwerp de werkzaamheden van de organisatie NL.in beeld. Zij vroegen hem of wij soms mensen kennen die ook met een onderwerp in hun programma kunnen komen. Ik dacht toen aan jou. Misschien een goed idee om eens contact op te nemen? Bijvoorbeeld m.b.t. jouw kennis over verschillende gesteenten waarvan er wellicht ook in Limburg voorkomen?

 11. Ingrid, daar heb ik nooit aan gedacht, ook al door de afstand. Ik heb geen auto, hoe moet ik daar komen op zondagmorgen. Was dat niet zou zou het liefst wat over de geologie van de bronnetjes in het Bunderbos vertellen.

  • Hee, Antoionette, ze komen graag naar jou toe. Afgelopen vrijdag kwam iemand van Vroege Vogels (compleet met microfoonuitrustung) naar ons huis. Na een bak koffie zijn ze naar een plek gegaan waar mijn wederhelft een van zijn projecten heeft gefotografeerd. Intussen allerlei korte vraaggesprekjes gevoerd.
   Je hoeft dus zelf niet te reizen en kunt de programmamaker mee op sleeptouw nmene naar plekken waar je wat over te vertellen weet. Daar maken ze dan later een montage van.
   Groetjes, Ingrid

 12. Hallo Antoinette, heb zojuist nog gereageerd via de mail.
  Fijne zondag verder, wij proberen tussen de buien door hier nog even naar het bos te gaan. Het ligt bij een open gebied (bewuste kap om verstuiving te bevorderen). Er lopen daar hooglanders, paarden, schapen.
  Groetjes, Ingrid.

 13. Catharina zegt:

  Vandaar dat ze mij zo bekend zijn. Na ruim 40 jaar op de Veluwe.

  Had je deze al eens op het VKblog gepubliceerd?

  • Catharina, ik weet niet hoe het komt, maar ik merk dat het regelmatig voorkomt dat iemand weer moet goedkeuren.
   Twee, ja dit blog is eerder op het VKblog gepubliceerd en omdat ik van een raaf geen eigen foto heb, lijkt het erg.
   Normaal pas ik oude blogs flink aan, oa met eigen foto’s en aanvullingen of verbeteringen in de tekst.
   ps, ik verwijder je tweede reactie, hoop dat je dat niet erg vind.

Reacties zijn gesloten.