De Maas.

Deze foto’s van de Maas bij Meers, zijn van vorig jaar. Tengevolge van de buien van de afgelopen maanden ziet het er nu anders uit. Vooral meer slik overal over. De reden, de Maas is een gestuwde rivier, ook in België, als na een een paar flinke buien de zijriviertjes hun water in de Maas lozen, moet dat meteen door, de stuwen worden open gezet en in een grote golf gaat het overtollige water richting Nederland. Bij Borgharen staat de laatste stuw, dan komt het water de Grensmaas in, want het kan niet door het Julianakanaal, daar moet de waterstand gelijk blijven. Deze vloedgolf, want zo kun je het wel noemen, laat een heleboel slik achter en rotzooi. Het is een groot probleem voor de natuurgebieden langs de Grensmaas en een oplossing is nog niet in zicht.

De Maas is lekker groen, de bomen staan in België

Kraaien zitten overal.

Evenals spreeuwen.

Een zwaan is altijd mooi.

En de Konink paardjes, die daar vrij lopen.

Ze beginnen de hogere plaatsen op te zoeken waar ze de nacht doorbrengen.

Zo mooi, de koninks tussen de goudzuring in het avondlicht.

Dit bericht werd geplaatst in dieren, Elsloo en omstreken, natuur, planten., vogels, zoogdieren en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op De Maas.

 1. cor3306 zegt:

  leuke info; ik heb een zwak voor rivieren en hun oevers

 2. kat zegt:

  O, wat is het daar mooi en wat een mooie foto’s!
  Is dat nou ver bij jou vandaan?

 3. de stripman zegt:

  Idyllische foto’s bij toch een beetje een somber verhaal. In de Belgische Maasstreek hebben ze nog al eens last van overstromingen als het hard regent, geloof ik. Die willen zo snel mogelijk van dat water af, natuurlijk. Maar dan zitten de Limburgers dus met de problemen…

 4. Marleen zegt:

  De laatste foto kan ik mij goed herinneren met de roestbruine (goudkleurige) goudzuring, prachtig. Een droog landschap, niet bepaald Nederlands en waarschijnlijk heel anders dan nu.

 5. lebonton zegt:

  mooie beelden van de paarden!

 6. laila zegt:

  Mooi;die paarden in de late zon.

 7. Ik heb ooit veel research moeten doen over de Maas. Zou je er zo veel over kunnen vertellen, maar niet uit mijn hoofd :-).

 8. Bart zegt:

  Mooi, die ranke koninkspaardjes in dat zachte, lage avondlicht! Maar dat had je vast al verwacht, dat ik dat zou vinden… 😉

 9. paco zegt:

  Die kraaien kom je overal weer tegen

 10. Zilvertje zegt:

  Wat een mooi gebied, lijkt me zo rustgevend met al het water. Fijne zondag.

  Mijn boerenkool is echt een succes, ik heb ze moeten overzetten, ik het drie grote potten en een krat waar het water uitloopt, want anders waren ze verdronken, het is dankbaar zaaigoed, ik word er heel blij van als ik er naar kijk.

 11. De paarden zijn prachrig en inderdaad, die laatste foto…

 12. Zilvertje zegt:

  Dankjewel voor de tip, ja, net als met de spruiten, heb dat wel eens meer gehoord, maar was het vergeten.

Reacties zijn gesloten.