Nog een vogel uit de kraaienfamilie, die steeds vervolgd is, omdat hem allerlei ondeugden werden en worden toegeschreven. Maar als er eens goed onderzoek wordt gepleegd dat valt het weer mee. Net als anderen kraaiachtigen is de ekster een slimme en opportunistische vogel. En bovendien een alles eter. De veranderingen op het platteland hebben hun naar de mens gedreven en nu komen ze het meest voor in tuinen, parken en natuurgebieden.
Het opvallende aan de ekster is zijn zwart/witte verenpak, met prachtige structuur kleuren blauw en groen op de vleugels, blauw en zelfs violet op de straat. Bij structuur kleuren hangt het van de lichtval af, hoe je de kleuren ziet. Eksters zijn ongeveer 45 cm, waarvan de helft staart is. Gewicht 200-250gr. Man en vrouw zijn gelijk. Ekster leven in paren, maar scheidingen komen regelmatig voor. De jongen blijven eerst een tijd bij de ouders en vormen dan jeugdclubs waar de paartjes zich vormen.
Tekening, Wilhelm von Wright [1810-1887]
Prachtig is ook het bouwwerk dat het nest is, daarin worden 4-7 eieren gelegd. Deze worden door het vrouwtje bebroedt, terwijl het mannetje voor voer zorgt. Het broeden, duurt ongeveer 18 dagen. Het vrouwtje blijft nog een week in het nest bij de jongen, na ruim 3 weken vliegen ze uit. Ze zijn dan nog onaf en hebben de zorg van de ouders hard nodig.
De grootste vijand is de kraai, die veel sterker is het nest plundert en dan zelf in bezit neemt.
De ekster komt in 17 geografische variaties voor in Europa, een groot deel van Azië, en het westen van Noord Amerika.
Kaart, J. Schroeder. Wikimedia
Er zijn nog andere ekster soorten waarvan de Blauwe ekster ook in Europa voorkomt, namelijk in het westen van het Iberisch schiereiland en dan verder in China.
Foto Blauwe ekster [Cyanopica cyana] J Maxima wikimedia
Verder komen er nog 20 soorten eksters voor, waaronder de kleine Kittasoorten in Zuidoost Azië.
Ze leven in het regenwoud.
Groene kitta [ Cissa chinensis] uit Brids of Asia. Tekening John Gould en Henry C Richter.
bij ons in de buurt zijn er altijd wel een paar. ik vind het wel karaktervolle vogels. stoer!
Ton, dat zijn ze, maar altijd op hun hoede.
Ik ken de zwartwitte vogel ook uit een Koreaans prentenboek. Het verbaasde me hem ook daar te zien. Inderdaad een mooie vogel.
martin, het is een aparte vogel, met die lange staart en die aparte tekening.
Mooie vogels ! Ooit was er een eksternest in een boom tegenover het huis waar ik woonde. In een zware storm woei het uit de boom. Het hele grasveld lag vol met takken. Zoveel materiaal hadden ze er in verwerkt…!
Stripman, het kunnen flinke bouwsels worden, daarom worden ze wel door andere vogels gekraakt.
Een bol als zeker zo groot als een basketbal was het..;o)
Stripman, geloof het meteen.
Mijn lievelingsvogel in de stad.
Johan, goede keus.
Ik heb een eksternest i in een boom in de voortuin en ik ben wel blij met ze want ze houden andere roofvogels uit de buurt( waarom heeft een ekster eigenlijk zo’n lange staart het lijkt zo onhandig)
Cor, eksters hebben afgeronde vleugels en een lange staart, hiermee kunnen ze makkelijk tussen bomen en struiken vliegen. Van oorsprong is het een bosvogel.
ik zie ze in en om onze tuin
informatief weer
maar juf 🙂 u vindt het toch niet erg hè als ik niet alles onthoud?
Svara, je mag onthouden wat je wil:-)
Ik zie eksters graag in de tuin, hoewel ze soms een ongelooflijke herrie kunnen maken.
En Willen, al geprobeerd een foto te maken, ze zijn rap weg als ze iets zien wat op een wapen lijkt:-)
Mooi blog over een mooie vogel. Ik wist niet dat er zoveel soorten waren. Nu wel! 😉
Aad, die kitta’s zijn mooi en kleiner dan onze eksters. En nog echte bosvogels.
Prachtige vogels, die lichtblauwe kende ik niet, wat een mooie kleuren.
Zilvertje, alleen een vogelgek als ik kent veel vogels:-)
Ja, ze maken flink wat lawaai, en zijn heel beweeglijk.
Bijna niet te fotograferen, ze wippen altijd weer net weg, een ander boompje in… 🙂
Bart, en ze zijn steeds op hun hoede, ze weten dat niet iedereen hun graag ziet.
Wat zijn ze mooi Antoinette, maar de grote vijand van onze zangvogels !
Draver, probeer eens van alle vogels te houden en je zult zien dat ze helemaal niet de grootste vijand van de zangvogels zijn, ze zijn zelf zangvogels:-)
Nee de grootste vijand is de mens, die het land steeds minder geschikt maakt voor vogels, waardoor vogels naar tuinen treken alwaar hun grootste vijand toch de kat is. En ik hou ook van katten, zucht.
De ekster is één van de vogels die het ook in Lapland uithoudt in de winter. Ik zou een plaatje van eksters in de sneeuw moeten maken, maar we hebben nog geen sneeuw dit jaar… 😦
Wat nog geen sneeuw? Hoe is het mogelijk.
Ik zie ze graag in mijn tuin.
Zie ze ook heel graag.
Mooi blog,
Hoorde pas dat in Drenthe de Vlaamse gaai skroah akster (schreeuwekster) wordt genoemd.
Groet Luuk
Luuk, dank je, maar gaaien en eksters lijken niet op elkaar.
Is het waar dat eksters sieraden stelen of is het een fabeltje? Mijn fel (geel/bruin/paars/oranje) gekleurde halsketting van houten knopen is uit mijn (ommuurde) tuin verdwenen. De eksters in de buurt maakten veel lawaai en ik heb toen ook een ekster in onze tuin op het gras zien zitten. Ik had mijn ketting even uit gedaan om in de tuin een werkje te doen en had ze op het rode dak van het kinderspeelhuisje gelegd. Even later was de ketting verdwenen. Het blijft mij een raadsel want ik heb overal gezocht maar ze is niet meer te vinden.
Annelies, die ketting is in het nest verwerkt, ja ze houden van kleurijke dingen. en niet alleen eksters, veel vogels verwerken kleurrijke dingen in hun nest.