Begin het jaar met een vogel uit de groep van de kraaiachtigen. En uit die groep is het mijn favorieten vogel. De Gaai. Voorheen Vlaamse gaai geheten, maar dat Vlaams is eraf gegaan, omdat niemand meer wist waarom deze vogel zo heette.
De gaai was de eerste van de gaaien die benoemd werd en de vogel kreeg de fraaie naam Garrulus glandarius, wat ongeveer betekend; voortdurende krassende eikelzoeker. In het Engels wordt hij Eurazian jay genoemd.
Foto Gaai, Luc Viatour Wikimedia.
Al deze namen zeggen wat over deze vogel, Dat hij in Europa en Azië voorkomt, overal waar bossen zijn met zijn geliefde eiken. Dat het een lawaaierige vogel is en misschien ook wat ondeugend. Al is de vraag of je zo iets van een dier kan beweren.
De gaai hoort tot de kraaiachtige en hoe raar het klink, de kraaiachtige horen tot de zangvogels. Maar als men een keer hoort, hoe goed ze andere vogels imiteren, wordt dat logisch. En zingen kunnen ze wel degelijk. Als men dat eens gehoort heeft, vergeet je het nooit, alsof ze zachtjes in zichzelf zitten te neuriën.
Dat de gaai mjn favoriet is, komt door zijn fraaie uitelijk, maar ook door zijn interessant gedrag.
Want ze zijn net zo slim als alle kraaiachtigen
Het zijn in de eerste plaats vogels van gemengde loofbosseen, maar in grote parken en zelfs tuinen met bomen, voelen ze zich steeds meer thuis. Het is een kleurrijke vogel met een lengte van 32-35cm. Mannetje en vrouwtje zijn gelijk. Gaaien vormen paartjes voor het leven, in het voorjaar maakt het vrouwtje een stevig nest in een dichte struik of lage boom, ze legt meestal 5 eitjes. Het is in deze tijd dat gaaien heel stil en heimelijk zijn. De broedtijd duurt 16 dagen en de jongen blijven 19-20 dagen in het nest. Het is in deze tijd dat de gaai zich vergrijpt aan eieren en jongen van anderen vogels. Net als veel anderen vogels [grote bonte specht] en zoogdieren [eekhoorn]. De rede waarom hij door mensen wel als schadelijk wordt beschouwd. Maar tegelijk verorberen ze ook nogal wat insekten en daar zouden we ze weer dankbaar voor moeten zijn.
De rest van het jaar leven de gaaien vooral van planten, bessen en noten, met eikels als favoriet. Na het uitvliegen blijven de jongen nog een tijd bij de ouders, om te leren. Daarna vormen ze jeugdgroepen waar de paartjes ontstaan. Een disco is er vaak niets bij, er wordt geschans, geruzied en geflirt dat het een lieve lust is. Tot zich uiteindelijk paartjes vormen. Als ze een territorium vinden, kunnen meestal in hun derde jaar, zelf aan het broeden staan.
De eikels zijn voor de gaaien heel belangrijk, ze verstoppen in het najaar vele waar ze gedurende de winter van leven, al zullen ze ander voedsel niet versmaden.
Aangezien niet alle eikels worden opgegeten zorgen ze zo ook voor de verspreiding van hun geliefde boom.
Nu wil ik nog wat anderen gaaien voorstellen
De grijze gaai [Perisoreus canadensis]
Leeft in Canada en de Rocky Mountains.
De foto is door Mdf gemaakt in het Algonkin Provincial Park Canada.
De blauwe gaai [Cyanocitta cristata]
Voorkomend in het oostelijk gedeelte van Noord Ameika, is daar de tegenhanger van onze gaai.
De foto in de sneeuw is gemaakt door Mdf in Algonkin Provincial Park Canada.
De Groene of Inca gaai [Cyanocorax yncas]
Leeft in het noorden en westen van Zuid Amerike,
De foto is gemaakt in het Cerro El Avilla, Venezuela.
Alle foto’s van Wikimedia.
Eigenlijk vind ik die uitheemse gaaien mooier van kleur. Beste wensen voor 2012!
Johan en dat zijn nog niet eens allemaal:-)
Een prachtige vogel ! Nog niet zo lang geleden kwamen mijn vrouw en dochter samen enthousiast thuis van boodschappen doen. Ze hadden een heel bijzondere vogel gezien zeiden ze. Door hun beschrijving dacht ik eerst aan iets heel exotisch, maar uiteindelijk bleek het een gaai te zijn geweest. En dat terwijl we die dagelijks vanuit het raam kunnen zien…;o)
Stripman, ja ze zijn apart, ik wilde dat ze hier zo dicht bij kwamen.
Wat een bijzondere vogel, ja!
En prachtig in zijn vele vormen, een genot voor het oog!
Hartelijke groet, en beste wensen van Bart en Knorretje!
Bart, ik blijf het de mooiste vogel van Nederland vinden:-)
Een genot om te zien die gaaien. Wat een mooie vogel toch. Zoals je schreef niet om te horen. Ik kan er maar niet aan wennen, omdat het helemaal niet past bij die tropisch aandoende vogel. Het neuriën bevalt dan veel beter.
Passend gevonden: “voortdurend krassende eikelzoeker” 😉
Die ander mooie gaaien op je blog heb ik nog nooit gezien. Alleen in de tropen?
Allerbeste wensen voor je Antoinette, en dat er nog maar weer vele mooie blogs van je voorbij mogen komen vliegen 🙂
Aad, dank je en voor jou ook de beste wensen.
De mmeste soorten komen voor in Amerika, van het hoge noorden tot het diepe zuiden.
Terwijl in Euroazië maar twee soorten voorkomen.
Weer om in te lijsten. De beste wensen voor 2012 Antoinette
Wat een prachtige vogel, vooral die blauwe op de besneeuwde tak vind ik wonderschoon, wat een mooi blog weer en zo leerzaam, het borduurwerk vind ik ook heel mooi!
Nu kan het echt: gelukkig Nieuwjaar! xxx
Zilvertje, dank je.
Jij ook een fijn nieuwjaar.
Wat een bonte verzameling vogels. Ik heb de gaai ooit gezien, maar nog nooit horen zingen, vooral dat neurien maakt nieuwsgierig.
Beste wensen voor 2012 Antoinette !
Marleen, je moet geluk hebben, ik heb het twee keer gehoord.
Beste wensen voor jou.
Allereerst de beste wensen voor 2012, en je blog is weer geweldig zeker als vogelaar kan ik hier van genieten.
Draver, dank je en jij ook een goed jaar gewenst.
Hoi Antoinette: Xead.nl betaalt (niet veel, maar toch) voor je artikelen. En het lijkt daar een beetje op het oude VK blog.
Voor info: http://www.xead.nl/wat-is-xead
Paco, nee ik blijf hier, ga niet nog een keer veranderen.
Interessant! Die twee lijken wel mezen…..Dit jaar zijn ze schaars hier…jammer ik hoor ze ook graag maar heb ze nog nooit horen neuriën:) Ben ook dol op kauwtjes met hun hemelsblauwe ogen…..
Annet, ik hou van ze met de kauwtjes op de tweede plaats. De hele kraaien bende dus:-)
die eersten zie ik hier altijd in onze tuin en vind ze prachtig!
Svara, dat is onze gaai, voor de anderen moet je naar Amerika:-)
Maar bofkont, in de tuin:-)
De Vlaamse gaai, daar schreef ik mijn eerste biologie werkstuk over en ik had er eentje opgezet op mijn bureau staan. Ze kwamen toen in Pape City niet voor.
Het zijn toch heerlijke vogels:-)
Even terzijde, omdat ik jouw blog zo aardig vind :
“Vlaamse gaai” of zoals hij bij ons wordt genoemd de “Hamse Wuiten” is tevens een spotnaam voor de inwoners van het in Oost-Vlaanderen gelegen Hamme a/d Durme.
Niet enkel omwille van overeenstemmende karaktereigenschappen, maar ook omdat we een gezamenlijke legende met het dier delen. Die kan je hier
► http://www.heemkringosschaert.be/legende-van-de-hamse-wuiten.html lezen.
Vooral op zondag van carnaval, meestal ergens in maart is deze fraaie vogel prominent aanwezig in het Hamse straatbeeld 😉
Ieder jaar gaat hier immers naar goede gewoonte, de stoet uit en is ook de folkloregroep “Die Hamse Wuitens” met het vikingschip te bewonderen naast onze reuzen.
Omdat jij die gaai terecht zo ’n heerlijke vogel vindt, wou ik dit graag even met jou delen.
Hartelijke groet
Dauw
Dauw, dank je. een pracht verhaal om te lezen en ook dit jaar veel plezier.
Zonder dank hoor.
En insgelijks wat 2012 betreft, in goede gezondheid vooral… dat spreekt voor zich.
Prachtige collectie fossielen toon je hier op je blog. Ben je die allemaal zelf gaan opdelven?
Ik ben er zelf ook weg van, en koester m’n bescheiden verzamelingetje van gekregen en zelf opgegraven ontdekkingen, een beetje kinderlijk, als een schat.
Dag en Dauw, deze op de foto zijn echt uit mijnen en heb ik van mijnwerkers gekregen. Die ik op een steenberg gevonden heb zijn helaas niet zo mooi. Het verzamelen van stenen met of zonder fossielen is beslist niet kinderlijk:-)
Dat heb ik ook helemaal niet beweerd hoor … Ik ‘koester’ ze net zoals een kind dat met ‘een schat’ doet, dat weer wel 😉
Een jaar na datum teruggekeerd om jouw uitgebreide collectie hier nog eens te komen bewonderen. En bij deze meteen ook jouw reactie nogmaals beantwoord =]
Fijne dag gewenst
– Dauw –