Hoe leeft een loofboom.

Nu de lente begint en de komende weken de loofbomen weer in blad komen, een blog over hoe een loofboom leeft.
Van buiten naar binnen.


1 schors, die een eigen kurkcambiumlaag heeft, bij sommige bomen, bv de plataan, laat de schors regelmatig los, bekijk zulk stuk maar een goed en men zal zien dat het uit kurk bestaat. Bij kurkeiken worden de schors gebruikt. Om de 15 jaar worden ze geschild
Daaronder zit de bast met het bastcambium, de bast is een sponsachtige levende laag waardoor de neergaande sapstroom loopt. Cambium lagen zijn maar een cellaag dik. De bast is heel belangrijk, de voeding om de boom op de bouwen wordt hierdoor verdeeld door de hele boom
Dan volgt het spinthout, het levende deel van het hout, hierdoor gaat de opstijgende sapstroom.
Het water met de daarin opgeloste voedingsstoffen.
Het kernhout is dood en zorgt voor de stevigheid van de boom..

De fotosynthese vindt zoals bij alle groene planten in het bladgroen plaats. Bij dit proces komt veel water vrij, kan een boom door een te lage temperatuur niet meer voldoende water opzuigen dan volgt bladval. Dat kan ook gebeuren bij langdurende droogte. Normaal haalt een boom eerst alle voeding uit het blad. Zowel de bladval als de blad groei is afhankelijk van de dag lengte en iets minder de temperatuur.

Het blad laat een een litteken achter dat typerend is voor de boom.

De doorsnede van een knop met bloem

, een doorn uit een blad [roos]”]

Een takje in de winter.

Dit bericht werd geplaatst in Bomen en struiken, natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Hoe leeft een loofboom.

 1. Marleen zegt:

  Zo duidelijk heb ik het nog nooit gelezen. De tekeningen zijn erg mooi.
  Ooit werd er in de wetenschapsquiz gediscussieerd over de zuigkracht van de boom. Men beweerde daar dat een boom niet groter kon worden dan 7 meter omdat dan het water nooit zo hoog zou kunnen stijgen i.v.m. de wet van de communicerende vaten. Toch bestaan er tal van bomen die veel groter zijn. Dat werd door de wetenschappers in de quiz gewoon ontkend omdat zij vast bleven zitten aan hun theorie van de communicerende vaten. Hilarisch.

  • Marleen en dan te bedenken dat er bomen zijn die de 100 meter halen.

  • @Marleen,
   Dan vraag ik me af wat voor wetenschappers dat waren (sociale wetenschappers, rechtsgeleerden?), want iedereen met middelbare school biologie weet dat het stijgen van het water in planten wordt veroorzaakt door een combinatie van de capillaire werking van de vaten met de aanzuigende kracht die wordt gecreëerd door verdamping van water in de bladeren. Heeft niets met communicerende vaten te maken.

   • hettriumviraat, klopt:-)

   • Marleen zegt:

    @Hettriumviraat, inderdaad, door deze wetenschappers werd de capillaire werking over het hoofd gezien. Ik meen dat het natuurkundigen waren. Het mooie was dat ze voet bij stuk hielden en bleven beweren dat een boom volgens hun berekeningen niet hoger kon worden dan 7 meter. Het is lang geleden, er was nog geen internet dus een filmpje van ‘uitzending gemist’ kan ik je niet laten zien, maar het is echt waar !

 2. stripman zegt:

  Mooi gedaan ! Ik kijk alweer uit naar de eerste blaadjes…;o)

 3. Zo uitvoerig hebben we het nooit uitgelegd gekregen bij biologie vroeger :-).

 4. Interessant Antoinette, het lijkt uit een cursus….

 5. assyke zegt:

  bedoel je met dood echt dood?
  of meer zoals onze botten
  die ook voor stevigheid zorgen maar niet dood zijn

 6. Zilvertje zegt:

  Heb vandaag veel aan je gedacht, omdat je schreef dat je spoedig weer naar het ziekenhuis moest, ben je al geweest en hoe gaat het?

Reacties zijn gesloten.