Gevlekte aronskelk.

Hier een veel voorkomende plant, de gevlekte aronskelk [Arum maculatum] of hij nu gevlekt is of niet. Altijd herkenbaar aan de bruine bloeiknots. Dit in tegen stellen tot de Italiaanse aronskelk die wel op oude landgoederen en parken voorkomt, maar niet inheems is.

Dat hij hier zoveel groeit ligt aan de goede voedselrijke en vochtige grond.

Aronskelken hebben een heel aparte bestuiving.. Daarvoor moet je ze opensnijden, daarom maar een plaatje uit een boek.

Als de bloem opengaat begint de knots een vies luchtje te verspreiden, voor ons. Niet voor bepaalde klein insecten, zoals motmugjes. Hierbij wordt ook warmte geproduceerd, door verbranding van zetmeel, waarschijnlijk help dat bij het verspreiden van de geur. De vliegjes landen op de binnenkant van de bloeischede en glijden naar beneden. Bovenaan de ketel bevinden zich onvuchtbare bloemen die de vliegjes wel naar beneden laten maar niet eruit. Hebben ze al stuifmeel van een andere bloem dan wordt die op de ronde vrouwelijke bloemen afgezet, door het gescharrel van de diertjes. De volgende morgen worden de helmknoppen rijp, die in het midden zitten. De vliegjes kunnen nu eruit, maar worden bepoederd met het stuifmeel en op naar de volgende bloem.

En in Augustus zie je overal deze bolletjes staan, als ze helemaal rijp zijn knikt de stengel om en rollen de vruchtjes weg.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Elsloo en omstreken, natuur, planten. en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Gevlekte aronskelk.

 1. Marleen zegt:

  Leuk en begrijpelijk verteld. De manier van vliegjes vangen doet denken aan exotische vleesetende planten.
  De eerste foto herinnert me eraan dat ik gauw de vaantjesboom moet fotograferen, het is alleen zo’n vies weer…

 2. stripman zegt:

  Wonderlijke bloem!

 3. Zilvertje zegt:

  Wat heb je dat goed uitgelegd en de foto is grappig, ik zie zelfs een vlieg. Die foto met de oranje bolletjes is ook prachtig.

 4. Johan zegt:

  Niet alles is bestemd voor ons mensen :-).

 5. Blewbird zegt:

  Ik krijg zo’n oma-plant-gevoel bij Aronskelk (tafeltje, gehaakt kleedje, de overpot met de zwaantjes). Ben ik in de war?

 6. draverblog zegt:

  Drie weken teruk ook veel gezien tijdens een wandeling st.Pietersberg

 7. natuurfreak zegt:

  ik heb ze ook in de tuin en het worden er alle jaren meer.Op een plek staan er nu mooi te pronken met hun rode bessen.Goed uitleg en mooie foto’s Antoinette

 8. chantal zegt:

  Als die bolletjes wegrollen…. ontstaat daar een nieuwe aronskelk? Chc

 9. Rob Alberts zegt:

  Prachtige fotoserie!

  Natuurvriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten.