Granaatgroep, 3.

Uvaroviet is een zeldzame granaat en prachtig groen. Maar zelden groot genoeg om als edelsteen gebruikt te worden. De formule is Ca3Cr2(SiO4)3Chroom is het element dat de stralende kleur veroorzaakt en deze granaat kan alleen voorkomen in chroom houdend metamorf gesteente.De beste vindplaatsen liggen in de Oeral, Rusland en Outokumpu, Finland.

De zeer kleine kristallen op de foto komen uit de Oeral.

Grossulaar, genoemd naar de oude naam voor de kruisbes Grossularia. De formule is: Ca3Al2(SiO4)3. Komt vooral voor in metamorfe kalkhoudende gesteenten. Grosselaar komt veel voor in lichte kleuren zoals lichtgroen en lichtgeel, maar ook in fellere kleuren zoals de felrozevarieteit die door mangaan is gekleurd.

Roze grossulaar, Mexico.

Groene grosselaar, Mali.

Mengkristal van grosselaar en andradiet.

Grosselaar, Afghanistan

Andradiet, formule Ca3Fe2(SiO4)3 Andradiet is een wijdverbreide granaat die kan voorkomen in serpentnieten maar ook in vulkanisch uitvloeiing gesteente. De kleur varieert van lichtgroen tot zwart. Een van de meest bijzondere andraditen is de Demantoït, deze prachtige granaat is zeer gewild vanwege de mooie glans.

Het stuk op de foto komt uit Val Malenco, Italië. De kristallen zitten op Serpentiniet, samen met bergleer, een soort asbest.

Een andere andradiet is het melaniet dat voorkomt in de fonoliet van de  Khaiserstuhl .Deze kleine kristallen zijn zwart en donker bruin. Fonoliet is een uitvloeingsgesteente.

Een zeer mooie geelbruine andradiet, Oeral, Rusland

Een zwarte andradiet uit Kazakhistan.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, geologie, gesteenten, mineralen, natuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Granaatgroep, 3.

  1. Johan zegt:

    Ik vind de uvaroviet toch het mooist.

  2. Prachtig weer Antoinette!

  3. mooie brokken! de laatste twee doen me aan kandij denken.

  4. Ton, ze zijn wel veel harder en smelten doen ze ook niet;-)

  5. Bart zegt:

    Mooi altijd weer, die glanzende vlakjes, en die fraaie vormen!

Reacties zijn gesloten.