Reuzenbovist en Geschubde inktzwam.

Een jonge reuzenbovist [Langermannia gigantea] is maar een klein wit bolletje, maar eenmaal uitgegroeid kunnen ze een grote voetbal worden. Ze zijn algemeen op plekken waar de grond voedzaam is. Jonge exemplaren kunnen gegeten worden, voor de liefhebber. Beter dan kapot trappen.

reuzenbovist

Deze foto is van twee jaar geleden.

reuzenboleet11

Deze is gisteren in de regen gemaakt.

 

De geschubde inktzwam [Coprinus comatus] is een algemene zwam, in bermen en graslanden. Snel boven de grond en snel weer weg.

gesch inktzwinkzw33

Dit bericht werd geplaatst in Elsloo en omstreken, natuur, paddenstoelen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Reuzenbovist en Geschubde inktzwam.

 1. kat zegt:

  Die bovenste heb ik ooit heel groot gezien ja, groter dan een voetbal, midden op een grasveldje.
  Zag er smakelijk uit, maar wist niet dat je ze kunt eten.

 2. Selma zegt:

  Mooie reportage Antoinette!

  De coprinus, die eetbaar is, eet ik in Nederland eigenlijk nooit, omdat zijn naam ‘van de stront’ betekent, en hij vooral floreert in hondenuitlaatgebieden…
  Let maar eens op: altijd hondendrollen in de buurt van deze prachtzwam.

  Maar die witte reus heb ik alweer gespot op de plek waar ik elk jaar van hem smul, een geheime plek op particulier, vegetarisch terrein, waar ik toestemming heb om ‘m te oogsten.

  http://selmasalo.wordpress.com/2010/10/26/reuzenbovist-gratis-eten-deel-5/

 3. Marleen zegt:

  Ik zou ze nooit zelf durven eten en vertrouw het pas als paddestoelen in de winkel liggen. Heb jij ze wel eens zo uit de natuur gegeten Antoinette ?

  • Marleen, ik heb oa de reuzenbovist gegeten en nog diverse andere zoals eekhoorntjesbrood. maar tegenwoordig zijn de zwammen veel zeldzamer en de omgeving vuiler, dus niet meer.

 4. Zilvertje zegt:

  Wat zijn ze mooi en wat heb je ze prachtig op de foto staan. Het is nu echt genieten he, ik zie in het bos ook zulke mooie, puur genieten en jij kent ze van naam, zo goed van jou.

 5. natuurfreak zegt:

  Erg mooie foto’s Antoinette,eten doe ik ze niet.Ik laat het plukken aan kenners over.Bedankt voor je bezoek aan mijn blog.

 6. ineke kempenaar zegt:

  Mooie foto.s heb je.kan ik zo van genieten!

Reacties zijn gesloten.